Gıda Mühendisliği Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Rasim Alper ORAL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Ayşe Neslihan DÜNDAR
Sekreter
Memur Yener AYDEMİR
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Rasim Alper ORAL
Tarihçe
-
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora programına başvuracak adayların;
İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları,
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’ından Yükseköğretim Kurulu’nca ilan edilen ALES standart puanından az olmamak koşulu ile ilgili Enstitü Anabilim Dalı (EABD), Enstitü Kurulu ve Senato tarafından belirlenecek puanı almış olmaları,
Enstitü Dalı (EABD), Enstitü Kurulu ve Senato tarafından belirlenecek asgari lisans/yüksek lisans mezuniyet not ortalamasına ve yabancı dil puanına sahip olmaları ve ilan edilecek diğer ölçütleri sağlamaları,
Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan Enstitü Kurulu ve Senato tarafından belirlenen azami puanı almaları
Giriş Başarı Puanı (ALES puanının %50’si, yabancı dil puanının %10’u, lisans mezuniyet notunun %10’u, mülakat notunun %30’u üzerinden hesaplanır) esas alınarak yapılan sıralamada kontenjan dâhilinde yeterli dereceyi almaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
-
Mezuniyet Koşulları
Gıda Mühendisliği Doktora Programı, “Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” gereği;
“Madde 33-(3a); Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez sınavından olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.”
“Madde 33-(3b); Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az kırk iki kredilik on dört adet ders, bir adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez sınavı olmak üzere toplam en az 240 AKTS kredisinden oluşur.”
Mezuniyet için; öğrencinin aldığı dersleri başarmış olması, aldığı tüm derslerin Üniversitenin öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlaması, yeterlik sınavını, tez önerisini ve tez çalışmasını başarıyla tamamlaması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda mühendisleri gıda sanayinin çeşitli alt sektörlerinde üretim-tüketim zincirinin hemen her kademesinde yer alabilmektedir: gıda fabrikalarında üretim, kalite kontrol, ar-ge, dağıtım, pazarlama, ve satın alma departmanlarında, gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli denetim ve gözetim firmalarında, uzman olarak özel gıda laboratuarlarında ve kamuda (Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, TSE, Sağlık Bakanlığı, Hazine, Gümrük) görev yapmaktadırlar. Doktora eğitimi almış olan mezunlarımız AR-GE faaliyetlerinin yapıldığı süreçlerde ve kurumlarda, Üniversitelerde ve Araştırma Kurumlarında görev alabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
BTÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uygulanır



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6340