Sosyoloji Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Sosyoloji Doktora Programının amacı, sosyoloji disiplininin kavramlarını, kuramlarını, düşünme biçimlerini ve analiz yöntemlerini öğrencilerine kazandırarak, içinde bulunduğumuz dünyayı ve toplumu edinimleri kapsamında değerlendirmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda öğrencilerin topluma ve toplumsal sorunlara dair düşün alanı oluşturan kent, dezavantajlılık, kültür, edebiyat gibi pek çok alanda kuramsal ve yöntemsel açıdan donanımlı hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Sosyoloji Ana Bilim Dalı Doktora programı,

Genel Sosyoloji ve Metodoloji,
Kurumlar Sosyolojisi,
Uygulamalı Sosyoloji,
Sosyal Yapı ve Değişme, ana bilim dallarını içermektedir. 

 

 

 

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Ahmet Zeki ÜNAL
Tarihçe
Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı doktora programına, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Sosyoloji, Doktora
Kabul Koşulları
Bursa Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereğince: Değerlendirme MADDE 7- (1) Doktora programlarına başvuran adayların yeterlik düzeylerinin değerlendirmesini, ilgili lisansüstü programı yürüten anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından kurulan değerlendirme jürisi yapar. Jüri biri başkan olmak üzere en az üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur. (2) Tezli yüksek lisans programları için başvuran bütün adayların genel başarı notu, ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %35’i ve yabancı dil notunun %15’i dikkate alınarak hesaplanır. (3) Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genel başarınotu; a) ALES ve yabancı dil puanı istenilmesi halinde ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %35’i ve yabancı dil puanının %15’i, b) ALES puanı istenilmesi ve yabancı dil puanı istenilmemesi halinde ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %50’si, c) ALES ve yabancı dil puanı istenilmemesi halinde lisans not ortalamasının %100’ü dikkate alınarakhesaplanır. (4) Doktora programları için başvuran bütün adayların genel başarı notu, ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %10’u, mülakat notunun %30’u ve yabancı dil notunun %10’u dikkate alınarakhesaplanır. (5) Doktora mülakata, soru sormamak koşuluyla izleyici olarak tüm anabilim dalı kurul üyeleri katılabilir. Adaya soru sorma ve mülakat notu vermede sadece aday değerlendirme jürisi yetkilidir. Karar aşamasında, aday değerlendirme jüri üyesi olmayan dinleyiciler dışarı çıkarlar
Üst Kademeye Geçiş
Program başarı ile bitirildiğinde, ulusal veya uluslararası üniversitelerde doktora sonrası akademik yaşama devam edilebilir. Özel veya kamu sektörlerinde çalışılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan Doktora derecesi alabilmek için Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği gereğince Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisini tamamlamış olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler; kamu sektöründe, özel sektörde ve uluslararası kuruluşlarda kariyer yapmak üzere hazırlanmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu katkı puanları öğretim üyesi tarafından belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6333