Orman Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Orman Mühendisliği Bölümü'nün misyonu; orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, işletilmesi ve korunmasında etkin görev alabilecek, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleki problemlere analitik düşünce ve inovatif yaklaşımlarla çözümler üretebilen, mesleğini yakından tanıyan ve gerekli teorik ve uygulamalı bilgi birikimine sahip, ulusal ölçekte daha çok tercih edilen “Orman Mühendisleri” yetiştirmek ve bu hedefler doğrultusunda öğrencilerine 7+1 eğitim modeli ile mühendislik oryantasyonu imkanı sunan, modern eğitim-öğretim anlayışı ile bireysel ve takım çalışmasını teşvik eden, yurtiçi ve yurtdışından üniversiteler ile ortaklıklar geliştirerek öğrenci değişimlerine imkan sağlayan bir eğitim sistemi uygulamaktır. 

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ebubekir GÜNDOĞDU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Ebubekir GÜNDOĞDU
Sekreter
Bölüm Sekreteri Kadriye YILDIZ
Tarihçe
Orman Mühendisliği Bölümü 2010 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 yılı bahar yarıyılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Orman Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programı açılmıştır. Programda 8 öğretim üyesi görev almaktadır. Program kapsamında mevcut araştırma alanları:
Silvikültür, Orman Amenajmanı, Toprak İlmi ve Ekoloji, Orman Entomolojisi ve Koruma, Yaban Hayatı, Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri, Orman Ekonomisi, Havza Amenajmanı
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Orman Yüksek Mühendisi veya Orman Mühendisliği Yüksek Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
1 - Kabul edilebilir alanlardan lisans diploması, 2 - Lisans üstü giriş sınavından (ALES) minimum 65 puan almış olma, 3- Lisans diploma notunun min 2.00 olması, 4- Yüksek Lisans programına başvuracak adaylar, Orman Mühendisliği Bölümünden lisans derecesine sahip olmalıdır. Ayrıntılı bilgi için: https://fbe.btu.edu.tr/
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde yeterli yabancı dil ve ALES puanıyla Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal üniversitelerde doktora programına başlanabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için öğrenci zorunlu derslerle birlikte en az 120 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlamalı ve ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Orman Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Orman Mühendisliği Bölümü yüksek lisans mezunları kamuda ve özel sektörde iş fırsatına sahip olabilmektedir. Orman Mühendisleri çoğunlukla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve DSİ Genel Müdürlüğü gibi birimlerde çalışmaktadırlar. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde ve belediyelerde görev almaktadırlar. Bununla birlikte Serbest Büro açarak özel çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu katkı puanları öğretim üyesi tarafından belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6312