Kimya Mühendisliği Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Amaçlar

Kimya Mühendisliği uygulama ve araştırmaları için ileri düzeyde bilgi ve deneyim sahibi olan, bilim ve teknolojiye yenilik getirecek araştırmaları gerçekleştirebilen, yönetebilen, sonuçlarını ve endüstriye katkılarını değerlendirebilen, etik sorumluluk bilinciyle uygulamaya aktarabilen; hem takım üyesi hem de lider niteliklerini taşıyan, ulusal ve uluslararası platformlarda sözlü ve yazılı iletişim kurabilen ve işbirliğine girebilen nitelikli araştırmacı ve akademisyenler yetiştirmektir.

Hedefler

Mesleğinin gerektirdiği modern mühendislik bilgileri ile donatılmış, endüstrilerin problemlerinin çözülmesi için gerekli bilgi, beceri, mesleki ve etik sorumluluğuna sahip akademisyenler yetiştirmek, gerçekleştirdiği temel ve uygulamalı araştırmalar ile bilim ve teknolojinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Programda zorunlu ve alan içi/dışı seçmeli dersler yer almaktadır. Doktora programında uzmanlık alan dersleri ve Yüksek Lisansta alınmamışsa seminer zorunlu dersler olup programa kabul edilen bütün öğrenciler bu dersleri almalıdır. Seçmeli dersler için kimya mühendisliğinin derslerini içine alan havuzdan seçenekler sunulur. Öğrenci, danışmanının onayı ile Üniversite bünyesindeki diğer lisansüstü programlardan ders alabilir.
Öğrenci, ayrıca danışmanının önerisi, enstitü anabilim dalı başkanının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan, programıyla ilgili lisansüstü derslerinden alabilir. Diğer yükseköğrenim kurumlarından alınacak derslerin Üniversitenin öğretim programlarında açılmamış olması gerekir. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci lisans öğrenimi sırasında almamış olduğu lisans derslerinden en çok iki ders alabilir.
Öğrencinin kendi doktora programı dışından alacağı derslerin sayısı yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için dörtten (4) fazla, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için yediden (7) fazla olamaz.
Öğrencinin gerçekleştireceği tez çalışması göz önünde bulundurularak danışmanının önerisi ile öğrenci seçmeli derslerini alır. Tez çalışmaları endüstride karşılaşılan bir probleme dayalı olarak çözüm önerisi getirme amacıyla kurgulanabileceği gibi, teknolojik gelişmeler , eğilimler ve yenilikçi yaklaşımlara bağlı olarak da belirlenebilir. Tez çalışmaları deneysel ve bilgisayar destekli çalışmalar şeklinde olabilmektedir.

Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Halit Levent HOŞGÜN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Osman Nuri ŞARA
Tarihçe
Bursa'nın ikinci bir devlet üniversitesi olarak 21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre 6 Fakülte, 2 Enstitü ve 1 Yüksek okul ile kurulan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Doğe Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi içerisinde yer alan Kimya Mühendisliği Bölümü'nde Yüksek Lisans ve Doktora eğitim-öğretim verilmektedir.
Bölüm bünyesinde 1 profesör, 2 doçent ve 2 yardımcı doçent olmak üzere toplam 5 öğretim üyesi bulunmaktadır.
BTU Kimya Mühendisliği Bölümü Endüstrinin yaygın olduğu Bursa'da üniversite-sanayi işbirliğini Türkiye'nin önde gelen Kimya Mühendisliği biri olmayı amaçlamaktadır.
Kazanılan Derece
Kimya Mühendisliği, Doktora
Kabul Koşulları
Doktora programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (http://www.btu.edu.tr/upload/dosyalar/10.09.13.10.12.22-BTU_Lisansustu_Yonetmelik-10_Eylul_2013_SALI.pdf) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Doktora programına başvuru yapılabilmek için gerekli şartlar şunlardır:
1- Belirtilen alanlardan yüksek lisans ve lisans diplomasına,
2 - Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puana,
3 - Yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde ve derece ünvanı kazanıldığında, Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal / uluslararası üniversitelerde doktora sonrası araştırma veya öğretim üyesi statüsünde akademik çalışmalara devam edilebilir.
Mezuniyet Koşulları
a) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrencinin aldığı derslerinden en az yedi dersi başarmış olması, aldığı tüm derslerin ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,00 olması, yeterlik sınavını, tez önerisini ve tez çalışmasını başarıyla tamamlaması,
b) Lisans derecesi ile kabul edilen öğrencinin aldığı derslerinden en az on dört dersi başarmış olması, aldığı tüm derslerin ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,00 olması, seminer dersini, yeterlik sınavını, tez önerisini ve tez çalışmasını başarıyla tamamlaması,
c) Tez konusu ile ilgili tam metin özgün bir makalenin ulusal veya uluslararası hakemli dergilerden birinde basılması veya kabul edilmesi,
gerekir.
(d) Doktora programından mezun olabilmek için öğrencinin alması gereken AKTS toplamı en az 180 en fazla 240 olmalıdır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız kimya ve petrokimya endüstrisi, petrol rafineleri, ilaç ve biyoteknoloji, plastik, doğal ve sentetik elyaf, gıda ve içecek, temizlik ürünleri, yakıt ve enerji, atık arıtımı, kağıt, otomotiv, elektronik, boya, cam, seramik, sondaj ve tetkik, metal ve kaplama, proses kontrol, medikal enstrümanlar ve yapay organlar, teknik satış, danışmanlık, eğitim ve araştırma, finans, kamu sektöründe ürün-üretim yönetimi, araştırma-geliştirme, proses tasarımı ve optimizasyon, fabrika organizasyonu ve işletme, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik satışlar, servis ve pazarlama, yönetim, iş güvenliği uzmanlığı, kalite ve iş güvenliği danışmanlığı gibi alanlarda doktora derecesine sahip kimya mühendisi olarak araştırmacı, tasarımcı, projeler geliştirici, üst düzey yönetici görevlerinde bulunabilir veya yurt içi/yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon için başvurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6273