Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Ülkemizin 5. Teknik Üniversitesi olarak kurulan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında kurulan Gıda Mühendisliği Bölümü altyapı ve akademik kadro oluşturma çalışmalarını tamamlayarak 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde lisans ve yüksek lisans programlarında ilk öğrencilerini kabul etmeye başlamıştır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren bölümümüzün kadrosunda halen 3 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisi olmak üzere 12 öğretim elemanı bulunmakta olup; nitelikli akademik kadronun güçlendirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Rasim Alper ORAL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Ayşe Neslihan DÜNDAR
Sekreter
Memur Yener AYDEMİR
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Rasim Alper ORAL
Tarihçe
Bursa'nın ikinci bir devlet üniversitesi olarak 21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre kurulan Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Gıda Mühendisliği Bölümü'nde 2015-2016 eğitim-öğretim döneminden itibaren Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir. Bölüm bünyesinde 1 profesör, 3 yardımcı doçent olmak üzere toplam 3 öğretim üyesi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Tezli Yüksek Lisans programındaki eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar "GıdaMühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesi" alırlar.
Kabul Koşulları
Adayların: 1- ilgili bölümlerden lisans diplomasına sahip olması. 2-Üniversite tarafından belirlenen ALES veya GRE notuna sahip olmaları 3-Üniversite tarafından belirlenen UDS, TOEFL veya KPDS gibi sınavlardan ingilizce dil notuna sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları ve İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla ilgili alanlarda doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Tezli Yüksek Lisans Programı; en az 120 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlama koşuluyla en az 7 adet kredili dersten, haftada bir saatten oluşan, notu başarılı veya başarısız (geçer/başarısız) olan bir adet kredisiz seminer dersinden ve Tez çalışmasından oluşur. Kayıtlı olduğu tezli program çerçevesinde aldığı lisansüstü dersleri, en az 3.00 GANO ile tamamlayan ve tezini başarıyla bitiren yüksek lisans öğrencileri mezuniyete hak kazanır. Mezuniyet ortalamaları hesaplanırken, programlara önkoşul olarak alınan derslere ait notlar hesaba katılmaz.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksek lisans derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav (ya da ödev/proje) ve yıl sonu sınavına girmek zorundadır. Ders başarı notu ara sınav (ya da ödev/proje) ve yıl sonu sınav notundan hesaplanmaktadır. Dersin geçilebilmesi için başarı notunun en az 70 olması gereklidir. Dersten başarılı olunmaması durumunda, ders tekrar alınır ya da yerine başka bir seçmeli ders seçilebilir. Her ders için ölçme ve değerlendirme şekli ilgili dersin “ders öğretim planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6255