Çevre Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Bursa Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 2015 yılında 41 öğrenci ile eğitime başladı. Bölüm müfredatı temel bilimler, mühendislik bilimleri, mühendislik dizaynı, sosyal ve insani bilimleri kapsar. Eğitim boyunca temel çevre mühendisliği konuları ve araştırma projeleri ile öğrencilere eğitim verilir. Çevre bilimleri ve Çevre teknolojileri olamak üzere 2 anabilim dalları mevcuttur. Program öğrencilerin çevre mühendisliğinde temel konuların ve çevre mühendisliği ile ilgili konu ve alanların iyi kavranacağı şekilde dizayn edilmiştir.



2019 bahar yarıyılında doktora programı ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. Ayrıca 2020-2021 Bahar döneminde bütünleşik doktora eğitimi için kontenjan ayrılmıştır.


Bölüm Başkanı
Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mehmet İŞLEYEN
Sekreter
Bölüm Sekreteri Yener AYDEMİR
Anabilim Dalı Başkanı
Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Perihan Binnur KURT KARAKUŞ
Tarihçe
Bursa Teknik Üniversitesi, Çevre mühendisliği Bölümü; üniversitemizin araştırma üniversitesi olma vasfına uygun bir yapılanma içerisinde 2010 yılında kurulmuştur. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında lisans programına kabul edilen 41 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Bölümümüzde, lisans ve yüksek lisans eğitim verilmektedir. Bölümümüz bünyesinde 1 profesör, 2 Doçent ve 4 Dr. Öğr. Üyesi olmak üzere toplam 7 öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Çevre Yüksek Mühendisi
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 70 puan) olmak, 2.Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans diploması alan mezunların çalışma alanları: 1- Belediyelerde, 2- Özel Sektörlerde, 3- Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümleri, Yüksek lisans mezunu memurlar, üst düzey yönetici konumunda görev yapmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir ara sınavı ve bir final sınavı yapılacaktır. Ara sınavın %40'ı final sınavının %60'ı alınacak. Genel not ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler o dersten başarılı sayılacaktır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6243