Biyoteknoloji Yüksek Lisans (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Biyoteknoloji programının amacı disiplinlerarası bir yaklaşımla biyoteknolojinin temel alanları olan sağlık biyoteknolojisi, çevre biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji ve tarımsal biyoteknoloji ile ilgili problemlerin çözülmesi için gerekli bilgi, becerilerin kazandırılarak, etik sorumluluğa sahip uzmanlar yetiştirmektir. Programı başarıyla tamamlayan öğrenci, ileri araştırma tekniklerini öğrenme ve uygulama yanında bu alanda bilgiye erişim, değerlendirme ve yorumlama kabiliyetini kazanmış olacaktır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Mete Yılmaz
Tarihçe
2016 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde disiplinlerarası Biyoteknoloji Anabilim dalı yüksek lisans programı açılmıştır. 2016-2017 yılı güz yarıyılında lisansüstü öğrenci alımına başlanmıştır. Programda 15 öğretim üyesi görev almaktadır. Biyoteknoloji anabilim dalı disiplinlerarası bir program olarak, Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesindeki Biyomühendislik, Çevre Mühendisliği, Kimya, Lif ve Polimer Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümleri ve Orman Fakültesi bünyesinde Orman Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinin katkıları ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Program sonunda, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeteneği kazanan öğrencilerimiz “Biyoteknoloji Yüksek Lisans Derecesi” ünvanı ile mezun edilecektir.
Kabul Koşulları
1.Kabul edilebilir alanlardan lisans diploması, 2.Lisans üstü giriş sınavından (ALES) min 55 puan almış olma, 3.İngilizce eğitim için yeterli dil becerisine sahip olma (ÜDS/KPDS/YDS/Eşdeğer yabancı sınavlar: 55 puan; 4.Lisans diploma notunun min 2.00/4.00 olması, 5.Programa başvuracak adayların, Biyomühendislik, Gıda Müh., Genetik ve Biyomühendislik, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Çevre Müh.,Biyosistem Müh., Tarımsal Biyoteknoloji, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, İstatistik, Biyokimya, Biyoteknoloji, Eczacılık Fakültesi, Biyomedikal Müh., Kimya, Kimya ve Süreç Müh., Kimya Müh. Bölümlerinden birinin lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde yeterli yabancı dil ve ALES puanıyla Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal üniversitelerde doktora programına başlanabilir.
Mezuniyet Koşulları
Zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte en az 120 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlayan ve ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere “Biyoteknoloji” alanında yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
İstihdam Olanakları
Biyoteknoloji programından mezun olay adaylar biyoteknolojinin temel alanları olan sağlık biyoteknolojisi, çevre biyoteknolojisi, endüstriyel biyoteknoloji ve tarımsal biyoteknoloji ile ilgili problemlerin çözülmesi için gerekli bilgi, beceriler doğrultusunda birçok farklı sağlık ve mühendislik sektörünün araştırma geliştirme alanında çalışabilirler. Programın yüksek lisans mezunları devlette ve özel sektör firmalarında birçok iş fırsatına sahip olabilmektedir.
Ziraat ve hayvancılık alanı: hammadde eldesinde enzim kullanımı, farklı madde üretimi (örnğ. etanol), hastalıklara dirençli bitki geliştirme, yeni antimikrobiyal malzeme tasarlama vb.
Çevre uygulama alanları: atık maddelerin işlenerek yararlı maddelere dönüştürülmesi
Sağlık uygulama alanları: İlaç geliştirme, pestisit geliştirme, biyolojik mücadele, cihaz ve sistem geliştirme, akıllı sistemler. Gen tedavileri, ve kök hücre uygulamarı. Hastane ve diğer klinik alanlar, yerli ve yabancı biyoteknoloji şirketleri
Enerji Sektörü: örneğin metan gazı üretimi, makroalg yeşil enerji üretimi
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, katkı oranı öğretim üyesi tarafından belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Aşağıdaki not sistemi uygulanır. Not Harf Notu Yorum 90-100 AA Başarılı 85-89 BA " 80-84 BB " 75-79 CB " 70-74 CC " 0-69 F Başarısız * Bir dersten başarılı olmak için yıl içi ve final notlarının ortalaması en az 70 olmalıdır. * Final notu 55'in altında ise başarısızdır. * Başarısız olan öğrenci bütünleme sınavına girer. Başarılı olmak için bütünleme sınavından en az 70 alınmalıdır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6241