Bilgisayar Mühendisliği Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Bilgisayar Mühendisliği nedir?







Günümüzde dijital verileri analiz edip doğru sonuçlara varabilen ve eyleme geçirebilen bilgisayar sistemlerinin önemi büyük bir hızla artmaktadır.  Gerçek zamanlı verilerin, algoritmik teknikler ve mühendislik prensipleriyle analizi ve karar vermede kullanılması yeni ve ilgi çekici araştırma alanları oluşturmaktadır. BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı, mühendislik eğitimini tamamlamış öğrencilere bilgisayar mühendisliği yeteneklerini geliştirmek için gerekli olan algoritmalar, teknolojiler ve yöntemler konusunda geniş bir bakış açısı ve beceri kazandırmayı amaçlamaktadır.




Günümüzde, her tür sistemin ve cihazın bilgisayarlara bağlı olacağı endüstri dönüşümü sürecindeyiz. Bu nedenle, bilgisayar mühendisliği bakış açısı ve becerisi özellikle dönüşümü yakalamaya çalışan sanayi için oldukça büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dahası, birçok bilim dalı arasında farklı problemlerin çözümü için akıllı metotlar gerekli hale gelmiştir. Bu program, alandaki yüksek ilgiye ve alandaki mezunlar için gelecekteki gereksinimlere hitap etmeyi ve ülkemizin Endüstri 4.0 dönüşümünü başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.



Neden B.T.Ü Bilgisayar Mühendisliği?



Bölgemiz ekonomisinin en büyük kısmını oluşturan üretim sanayisinin dönüşümüne yönelik atılması gereken adımlar devlet tarafından belirlenmiş ve üniversitemiz Y.Ö.K. tarafından Robotik ve Akıllı Sistemler konusunda uzmanlaşacak üniversite olarak belirlenmiştir.  



Öğrenciler bu program sayesinde bilgisayar mühendisliği alanında uzmanlaşabilecek, özel sektörün personel yetiştirmeye yönelik talepleri karşılanabilecek, öğrenciler tez çalışmalarını sanayi ile işbirliği içinde yapma imkanı bulacak ve kamu-üniversite-sanayi işbirliği kuvvetlenecektir.




Bilgisayar Mühendisliği bölümü çalışma alanları






Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı'nda;




  • Nesnelerin İnterneti

  • Modelleme ve Simülasyon

  • Yapay Zekâ

  • Büyük Veri Analizi

  • Üretim sistemleri

  • Sensörler

  • Yöneylem araştırması

  • Kablosuz Algılayıcı Ağlar

  • Bulut Teknolojisi

  • Üretim Yönetimi

  • Akıllı Şebekeler

  • Karar Destek Sistemleri

  • Akıllı Ağlar (Şebekeler)

  • İnsan-Makine Etkileşimi

  • Makine Öğrenmesi

  • Etmen Tabanlı Sistemler



 



konularında araştırma ve çalışmalar yürütülmekte ve bu bölüm mezunları bu alanlarda istihdam edilebilmektedir.


Bölüm Başkanı
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay BİLGİN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
ECTS Bölüm Koordinatörü Doç. Dr. Erdem YAVUZ
Sekreter
Bölüm Sekreteri Filiz KAYA
Tarihçe
Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Bilgisayar Mühendisliği ABD Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı alanında Doktora Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora programına başvuracak adayların;
1. Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği bölümlerinden lisans/yüksek lisans derecesine sahip olmaları,
2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’ından Yükseköğretim Kurulu’nca ilan edilen ALES standart puanından az olmamak koşulu ile ilgili Enstitü Anabilim Dalı (EABD), Enstitü Kurulu ve Senato tarafından belirlenecek puanı almış olmaları,
3. Enstitü Dalı (EABD), Enstitü Kurulu ve Senato tarafından belirlenecek asgari lisans/yüksek lisans mezuniyet not ortalamasına ve yabancı dil puanına sahip olmaları ve ilan edilecek diğer ölçütleri sağlamaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla tamamlandığında, Bursa Teknik Üniversitesi'nin yanı sıra diğer pek çok ulusal / uluslararası üniversitelerde veya araştırma merkezlerinde doktora sonrası araştırmacı veya öğretim üyesi statüsünde akademik çalışmalara devam edilebilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için öğrencilerin zorunlu dersler ile birlikte en az 240-300 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlamaları (en düşük BB notu ile geçmeleri), ilgili bir alanda hazırladıkları tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunmaları ve Ağırlıklı Genel Not Ortalama'larının en az 3.00/4.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bilgisayar Mühendisliği Doktora Programı'nda;

Nesnelerin İnterneti,
Modelleme ve Simülasyon,
Yapay Zekâ,
Büyük Veri Analizi,
Üretim sistemleri,
Sensörler,
Yöneylem araştırması,
Kablosuz Algılayıcı Ağlar,
Bulut Teknolojisi,
Üretim Yönetimi,
Akıllı Şebekeler,
Karar Destek Sistemleri,
Akıllı Ağlar (Şebekeler),
İnsan-Makine Etkileşimi,
Makine Öğrenmesi,
Etmen Tabanlı Sistemler

konularında araştırma ve çalışmalar yürütülmekte ve bu bölüm mezunları bu alanlarda istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notu katkı puanları öğretim üyesi tarafından belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6236