Peyzaj Mimarlığı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 21
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Peyzaj Mimarı
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Peyzaj Mimarlığı; kentsel ve kırsal peyzajların doğal ve kültürel değerlerini ekonomik, ekolojik, estetik ve işlevsel açıdan koruyarak kullanabilmek için planlayan, tasarlayan, onaran, yöneten ve geliştiren bir meslektir”

Bu çerçevede mesleğin çalışma alanları; farklı ölçeklerdeki bahçelerin, kent parkları, spor alanları, cadde-sokak-meydan gibi açık kamusal alanların tasarımından, kentlerde açık/yeşil alan sistemi oluşturmak, ekolojik risk analizleri yapmak, doğal alanlarda koruma-kullanım dengesi odaklı çalışmalar yapmak gibi planlama ölçeklerindeki çalışmalara kadar uzanır. Bu çalışmalar yapılırken, mekan- zaman ve çalışmadan etkilenen birey/toplum ilişkisi her zaman göz önünde tutulur.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Gül SAYAN ATANUR
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Gül ATANUR
Tarihçe
Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2017 yılında kurulmuş olup, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenci alınımına başlamıştır. Bölümümüzde İngilizce hazırlık sınıfı isteğe bağlıdır. 1 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan alanında deneyimli öğretim üyeleri mevcuttur. Bursa Teknik Üniversitesinin araştırma üniversitesi vizyonunda kurulan bölüm yenilikçi, dinamik ve çağa ayak uydurabilen peyzaj mimarları yetiştirmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Peyzaj Mimarı Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
BTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler bölüme üniversitenin yaptığı sınavla kabul edilirler. Karşılıklı Öğrenci değişim kabulü, BTÜ ve anlaşmalı üniversite arasında karşılıklı imzalanan anlaşmalara göre yapılmaktadır (Erasmus ve Farabi).
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde yeterli yabancı dil ve ALES puanıyla Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal üniversitelerde yüksek lisans/doktora programına başlanabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (240 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlayan; 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden; zorunlu stajını başarıyla tamamlayan öğrencilere Peyzaj Mimarı lisans derecesi verilir. Öğrencilerin derslere ve uygulamalara, stüdyolara ve sınavlara katılması zorunludur. Öğrencilerin katılımı ilgili öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından takip edilir. Teorik derslerin %70’i ve uygulamaların %80’ine katılan öğrenciler, final sınavına girmeye hak kazanırlar. Herhangi bir sebeple yeterli katılımı göstermeyen öğrenciler sınava giremezler.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olan peyzaj mimarları; kamu ve özel sektörde birçok alanda çalışma olanağına sahip olabileceklerdir. Peyzaj mimarları kamu sektöründe Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gibi benzeri bakanlıklarda çalışabilecekleri gibi özel sektörde ise peyzaj mimarlığı, mimarlık, kentsel tasarım ve planlama bürolarında, coğrafi bilgi sistemi ve uzaktan algılama ofislerinde ve çevre düzenlemesi yapan inşaat firmaları ile üretim ve satış işletmelerinde çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve ödevlere ek olarak yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır. Öğrencinin başarı notu, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve derse katılımına göre verilir. Öğrencilerimiz Bursa Teknik Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine tabidirler. Uygulama ve/veya laboratuar çalışmaları ayrıca değerlendirilebilir. Bu durumda her ders, uygulama ve/veya laboratuar çalışması, birbirinden bağımsız olarak ilgili yönetmeliklere uygun olmalıdır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6157