Kimya - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bursa Teknik Üniversitesin bünyesindeMühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alan Kimya Bölümü lisans programına ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim- öğretim yılında kabul etmiştir. Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya Anabilim Dallarından oluşmaktadır.
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ömer KOZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Ender Gökhan GECE
BEK Üyeleri
Arş. Gör. Ayşegül Çiğdem ADIGÜZEL
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Havva Esma OKUR KUTAY
Sekreter
Bölüm Sekreteri Yener AYDEMİR
Tarihçe
Kimya Bölümü, 2011 yılında Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Kimya Eğitimi 1 yılı yabancı dil hazırlık eğitimi olmak üzere 5 yıllık bir süreci kapsar ve %30 İngilizce olarak yürütülmektedir. Eğitim programını tamamlayanlar Kimya Lisans diploması alarak, “Kimyager” unvanı ile çalışırlar. Ayrıca öğrenciler, gerek DBMM fakültesinin diğer bölümlerinde gerekse BTU’nin diğer fakültelerindeki bölümlerde “Çift Anadal” yada “Yan Dal” eğitimi yaparak ikinci bir Lisans diploması yada “Yan Dal sertifikası” alabilirler.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Kimya Bölümü Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Türkiye'deki herhangi bir üniversitede olduğu gibi, BTÜ Kimya lisans programına öğrenci kabulü genellikle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan düzenlemelere göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen YGS sınavı sonuçlarına göre yapılmaktadır. Öğrencilerin tercihleri dikkate alınarak, ÖSYM öğrencileri YGS puanlarına göre bölüme yerleştirir. Yabancı uyruklu öğrenciler bölüme üniversitenin yaptığı sınavla kabul edilirler. Karşılıklı Öğrenci değişim kabulü, BTÜ ve anlaşmalı üniversite arasında karşılıklı imzalanan anlaşmalara göre yapılmaktadır (Erasmus ve Farabi).
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar lisansüstü eğitim-öğrenim programlarına kayıt olabilirler.
Mezuniyet Koşulları
"Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar" kısmındaki koşullar yeterlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız çeşitli endüstri kuruluşlarının (petrokimya, ilaç, kozmetik, demir-çelik, otomotiv, gıda, tekstil, maden v.b.) üretim basamaklarındaki kalite kontrolünde, üretim yöntemlerinin geliştirilmesinde (AR-GE) araştırıcı, uygulayıcı ve danışman olarak, pedagojik formasyona sahip olanlar; özel ve kamu okullarında öğretmen olarak görev yapabilirler. Ayrıca gerekli eğitimlerin tamamlanmasıyla, üniversitelerde akademisyen olarak iş bulma olanakları bulunmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir yarıyılda bir yazılı ara sınav ve bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılmaktadır. Bir dersin sınavına ilişkin ham başarı puanı öğrencinin o dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden aldığı puanların ortalamasının % 50’sinin, final sınav puanının % 50’sine ilavesi ile elde edilen puandır. Ortalama alınarak bulunan notun 2.00 ve üzerinde olması durumunda öğrenci o dersten başarılı sayılır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6154