İnşaat Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 62
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı İnşaat Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Bursa Teknik Üniversitesi 2010 yılında Türkiye’nin 5. Teknik Üniversitesi olarak kurulmuştur. Bölümümüz, Bursa Şehir Merkezinde Yıldırım Yerleşkesi’nde yer almakta olup, 2014/2015 öğretim yılında lisans programına 31 öğrenci alarak eğitim-öğretim hayatına başlamış genç, dinamik ve sürekli gelişime açıktır.



Bölümümüzde yabancı dile önem verilmekte olup, öğrencilerimiz isterlerse bir yıl süreli İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedirler. Bölümümüzde geçireceğiniz öğrencilik yıllarınızda size elimizden geldiğince çağın gerektirdiği temel mühendislik ve özelde inşaat mühendisliği bilgilerini vermeye çalışacağız. Hepiniz iyi bir eğitimi hak ediyorsunuz ve bizler, sizi iyi birer meslektaş olarak hazırlamak için çalışıyoruz. Bölümümüz bu anlamda sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Sizlerin de çok çalışarak ve kendinizi geliştirerek bu süreçte bize yardımcı olacağınıza inanıyoruz.



İnşaat Mühendisliği, tüm dünyada mühendisliğin temeli kabul edilen anaç bir mühendisliktir. Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü de mesleğimizin bu sağlam ve köklü geçmişine yakışır şekilde modern laboratuvar altyapısı ile, akademik personel ve fiziki yapı yönünden sürekli gelişme ve büyüme halindedir. Bir araştırma üniversitesi misyonu ile kurulan üniversitemizin hedefleri doğrultusunda çalışkan ve üretken, takım çalışması yapabilen, meslek etiğine sahip, çevreye duyarlı, iletişim becerisi yüksek ve araştırmacı yönü gelişmiş inşaat mühendisleri mezun etmeyi hedefliyoruz.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Egemen ARAS
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Sedef KOCAKAPLAN SEZGİN
Sekreter
Bölüm Sekreteri Burcu KAYA
Tarihçe
İnşaat Mühendisliği Bölümü, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ile eş zamanlı olarak 2010 yılında kurulmuştur. 2014 yılında eğitme başlanmıştır. İnşaat Mühendisliği Binası Bursa'nın doğusunda yer alan Yıldırım Bayezid yerleşkesindedir.
Kazanılan Derece
İnşaat Mühendisi
Kabul Koşulları
Türkiye'deki herhangi bir üniversitede olduğu gibi, BTÜ İnşaat Mühendisliği lisans programına öğrenci kabulü genellikle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan düzenlemelere göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen LYS sınavı sonuçlarına göre yapılmaktadır. Öğrencilerin tercihleri dikkate alınarak, ÖSYM öğrencileri LYS puanlarına göre bölüme yerleştirir. Yabancı uyruklu öğrenciler bölüme üniversitenin yaptığı sınavla kabul edilirler. Karşılıklı Öğrenci değişim kabulü, BTÜ ve anlaşmalı üniversite arasında karşılıklı imzalanan anlaşmalara göre yapılmaktadır (Erasmus ve Farabi).
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Her türlü bina, yol, köprü, baraj, enerji tesisleri, liman, demiryolu, otoyol, havaalanı, su şebekeleri, kanalizasyon hatları, taşkın koruma yapıları, kıyı ve açık deniz yapıları, su arıtma tesisleri, tünel, viyadük, hızlı tren projeleri, metro, yapım yöneticiliği, danışmanlık, yapı malzemeleri mühendisliği vb. hizmetler ileher türlü yapının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili kamu kurumlarında, belediyelerde ve özel şirketlerde, yapı denetim kuruluşlarında, üniversitelerde yurtiçi veya yurtdışında tasarım mühendisi, kontrol mühendisi, saha mühendisi, iş güvenliği mühendisi, şantiyelerde her kademede yönetici olarak görev alabilirler. Ayrıca aynı işler için kendi adlarına da işyeri kurabilirler. Tüm bakanlıklar ve bağlı kuruluşlarında, belediyeler, katma bütçeli idareler, üniversiteler ve daha birçok kurum ve kuruluşta inşaat mühendisi olarak çalışabilirler.

İnşaat Mühendisliği her türlü yapının gerek proje, gerek ise imalat safhalarında çalışabilecek uzmanları yetiştiren bir meslek dalıdır. İnşaat Mühendisleri yapıların tasarımı, maliyet analizi ve imalatı alanlarında faaliyet gösteren özel kuruluşlarda, kamu kuruluşlarında ve üniversitelerde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerimiz Bursa Teknik Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine tabidirler:
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/74955



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6132