Orman Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 52
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Orman Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Orman Mühendisliği Bölümü'nün misyonu; orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, işletilmesi ve korunmasında etkin görev alabilecek, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleki problemlere analitik düşünce ve inovatif yaklaşımlarla çözümler üretebilen, mesleğini yakından tanıyan ve gerekli teorik ve uygulamalı bilgi birikimine sahip, ulusal ölçekte daha çok tercih edilen “Orman Mühendisleri” yetiştirmek ve bu hedefler doğrultusunda öğrencilerine 7+1 eğitim modeli ile mühendislik oryantasyonu imkanı sunan, modern eğitim-öğretim anlayışı ile bireysel ve takım çalışmasını teşvik eden, yurtiçi ve yurtdışından üniversiteler ile ortaklıklar geliştirerek öğrenci değişimlerine imkan sağlayan bir eğitim sistemi uygulamaktır. 


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ebubekir GÜNDOĞDU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Ebubekir GÜNDOĞDU
Sekreter
Bölüm Sekreteri Ebru AKSOY
Tarihçe
Orman Mühendisliği Bölümü 2010 yılında kurulmuş olup, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenci alınımına başlamıştır. Alanlarında deneyimli Öğretim Üyeleri mevcutta 6 Profesör, 3 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi ile hem Bursa Teknik Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma vizyonuna büyük bir katkı sağlamaktadır hem de sanayinin ihtiyacı olan yenilikçi ve dinamik mühendisler yetiştirmektedir. Program kapsamında mevcut araştırma alanları: Silvikültür, Orman Amenajmanı, Toprak İlmi ve Ekoloji, Orman Entomolojisi ve Koruma, Yaban Hayatı, Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri, Orman Ekonomisi, Havza Amenajmanıdır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Orman Mühendisi veya Orman Mühendisliği Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
BTÜ Orman Mühendisliği Bölümü Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler bölüme üniversitenin yaptığı sınavla kabul edilirler. Karşılıklı Öğrenci değişim kabulü, BTÜ ve anlaşmalı üniversite arasında karşılıklı imzalanan anlaşmalara göre yapılmaktadır (Erasmus ve Farabi).
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde yeterli yabancı dil ve ALES puanıyla Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal üniversitelerde yüksek lisans/doktora programına başlanabilir.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (240 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlayan; 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden; zorunlu stajını başarıyla tamamlayan öğrencilere Orman Mühendisliği lisans derecesi verilir. Öğrencilerin derslere ve uygulamalara, laboratuar çalışmalarına ve sınavlara katılması zorunludur. Öğrencilerin katılımı ilgili öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından takip edilir. Teorik derslerin %70’i ve uygulamaların %80’ine katılan öğrenciler, final sınavına girmeye hak kazanırlar. Herhangi bir sebeple yeterli katılımı göstermeyen öğrenciler sınava giremezler.
Mezun İstihdam Olanakları
Orman Mühendisliği Bölümü lisans mezunları kamuda ve özel sektörde birçok iş fırsatına sahip olabilmektedir. Orman Mühendisleri çoğunlukla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve DSİ Genel Müdürlüğü gibi birimlerde çalışmaktadırlar. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde ve belediyelerde görev almaktadırlar. Bununla birlikte Serbest Büro açarak özel çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve ödevlere ek olarak yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır. Öğrencinin başarı notu, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve derse katılımına göre verilir. Öğrencilerimiz Bursa Teknik Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine tabidirler. Uygulama ve/veya laboratuar çalışmaları ayrıca değerlendirilebilir. Bu durumda her ders, uygulama ve/veya laboratuar çalışması, birbirinden bağımsız olarak yukarıdaki yönetmeliklere uygun olmalıdır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6020