Mekatronik Mühendisliği Doktora (%30 İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili %30 İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Anabilim Dalımızda 1 Profesör, 4 Doçent ve 6 Dr. Öğr. Üyesi bulunmakta olup akademik kadrosunu nitelikli bilim insanları ile genişletme çalışmaları devam etmektedir. Anabilim dalında, lisansüstü öğrencilerimizin Farabi ve Erasmus Programları kapsamında öğrenimlerinin bir bölümüne yurtiçindeki ve yurtdışındaki üniversitelerde devam etme imkânları bulunmaktadır. Anabilim dalımızda eğitim görecek öğrenciler Mekanik Sistemler, Elektronik Sistemler, Kontrol Sistemleri ve Bilgisayar Sistemleri olmak üzere 4 farklı bilim dallarından istedikleri herhangi birinde eğitim görebileceklerdir.


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ahmet FENERCİOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Murat PEKER
Sekreter
Memur Birgül Çetin
Tarihçe
Mekatronik Mühendisliği Doktora Programı 2014-2015 Güz döneminden itibaren %30 İngilizce yüksek lisans düzeyinde lisansüstü öğrenim vermektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Mekatronik Mühendisliği ABD Mekatronik Mühendisliği Doktora Programı (%30 İngilizce) alanında Doktora Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Bu programa başvuran bütün adayların genel başarı notu, aday değerlendirme jürisi tarafından ALES puanının %50’si, lisans genel not ortalamasının %10’u, yabancı dil notunun %10'u ve giriş sınavı sonucunun %30’u dikkate alınarak hesaplanır. Yapılan sıralama sonucunda kontenjan sayısı kadar aday programa kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal / uluslararası üniversitelerde doktora sonrası araştırma veya öğretim üyesi statüsünde akademik çalışmalara devam edilebilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için öğrencilerin zorunlu derslerle birlikte en az 240-300 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlamaları (BB notu ile geçmeleri), ilgili bir alanda hazırladıkları tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunmaları ve Ağırlıklı Genel Not Ortalama'larının da en az 3.00/4.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, Ülkemiz ve yabancı ülke endüstrisi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde, kamu ve özel kurum-kuruluşlarda, araştırma enstitülerinde farklı kademelerde Mekatronik Mühendisi olarak görev alabilirler. Örnek olarak, çalışılabilecek iş alanları şu şekilde sıralanabilir: Otomasyon firmaları, savunma sanayisi, enstrumentasyon firmaları, uzay araçları, uydu sistemleri, uzay mekiği imal eden tesisler, uçak sanayii, robot sistemleri, robot otomasyonu, robot üretimi yapan tesisler, akıllı sistemlerin olduğu her yerde, biyomedikal sistemler üreten firmalar, otomotiv endüstrisi, gaz dağıtım şirketleri, yenilenebilir enerji üretimi yapan veya bu teknolojileri üreten tesislerde, petrol dağıtım şirketleri, su dağıtım şirketleri, hidroelektrik santraller, demir ve çelik endüstrisi, inşaat ve çimento endüstrisi, seramik ve cam endüstrisi, su ve atık su arıtma endüstrisi, gıda ve ilaç endüstrisi, tekstil ve kağıt endüstrisi, makine ve imalat sektörü, hidroelektrik santraller, termik santraller, doğalgaz çevrim santralleri, enerjinin dağıtım yerleri, kimya ve petrokimya işletmeleri, petrol ve gaz işletmeleri, akıllı bina yapan müteahhitlik firmaları, hazır beton yapan firmalar, telemetri sistemleri üreten tesisler, deniz yük taşımacılığında limanlar, elektrik santralları, nükleer santrallar, asansör ve yürüyen merdiven imal eden firmalar, askeri teknoloji üreten tesisler, gemi sanayii, dayanıklı eşya tüketimi yapan sektörler, tren ve lokomotiflerin üretim sanayii, tersaneler
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenci, kayıt yaptırdığı dersin en az %70’ine devam etmek zorundadır.
(2) Bir yarıyıl içinde her ders için en az iki başarı ölçümü yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan en az biri mutlaka yazılı sınav şeklinde yapılmalıdır. Tek sınav yapılması durumunda diğer değerlendirme ödev, proje, laboratuar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir.
(3) Yarıyıl sonunda dersin bütünüyle ilgili bir sınav yapılır. İlgili dersin öğretimüyesince, öğrenciye aldığı her ders için, yarıyıl içi çalışmaların %40-%60 ve yarıyıl sonu sınav notunun %60-%40’ı dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. F0 notu hariçbaşarısızlık durumunda öğrenciye akademik takvimde belirlenen tarihlerde bütünleme sınavı hakkı tanınır.
(4) Başarı notları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın web sayfasında (https://oidb.btu.edu.tr) belirtildiğii şekilde tanımlanır.
(5) Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun; en az CB (2.50) olması gerekir.
(6) Bir öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için AGNO’sunun en az 2.50 olması gerekir.
(7) Bir dersten CC, DC, DD, FD, FF ve F0 harf notunu alan öğrenci, bu dersten başarısız sayılır. Bu notlar AGNO hesabına katılır.
(8) G (Geçer/Başarılı) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarılı/yeterli olma durumu gösterir. K (Kalır/Başarısız) notu, alınan dersten veya eğitim-öğretim faaliyetlerinden başarısız/yetersiz olma durumu gösterir. M (Muaf) notu, öğrencinin daha önce almış olduğu ve/veya denklikleri kabul edilerek enstitü yönetim kurulu kararları ile muaf olunan dersler için verilir. G, K ve M notları AGNO hesabına katılmaz. E (Eksik) notu, öğrencinin devam ettiği ders için öğretim üyesi tarafından otomasyon sistemine girilemeyen notu ifade eder. Bu notlar enstitü yönetim kurulu kararı ile sisteme işlenir.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6296&lang=tr