Biyokompozit Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezli) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SAY
Program İçeriği

Biyokompozit Mühendisliği Anabilim Dalı Orman Endüstri Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği ve Makine Mühendisliği tarafından ortaklaşa kurulmuştur. Disiplinlerarası bir programdır. Programın eğitim dili Türkçe’dir. Biyopolimer ve biyotakviye malzemelerinin geliştirilmesi, biyokompozitlerde kullanımı, yeni kompozit ürün ve üretim teknolojilerinin oluşturulması alanında Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir.



 



 


Bölüm Başkanı
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Said FİDAN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Mesut UYSAL
Sekreter
Memur Kadriye YILDIZ
Tarihçe
2015 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Biyokompozit Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programı açılmıştır. 2015-2016 yılı güz yarıyılında lisansüstü öğrenci alımına başlanmıştır. Programda 16 öğretim üyesi görev almaktadır. Program kapsamındaki çalışma alanları: Biyokompozit Mühendisliği Yüksek Lisans Programının amacı, farklı bölümlerden mezun olan ve lisansüstü eğitimine devam etmek isteyen kişilere yenilenebilir lignoselülozik biyokütle, orman ürünleri, doğal lifler, biyopolimerler, kompozit üretim teknikleri ve kullanım alanları, performans özelliklerinin belirlenmesi gibi konularda disiplinlerarası bir yaklaşım ile bilimsel olarak kendilerini geliştirebilmelerini sağlamak, bunun yanı sıra teorik ve analitik bir bakış açısıyla bilimsel araştırmaları planlama, yürütme ve bilgiyi değerlendirme ile yorumlama yetisini kazandırmaktır.
Kazanılan Derece
Program sonunda, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeteneği kazanan öğrencilerimiz “Biyokompozit Mühendisliği Yüksek Lisans Derecesi” ünvanı ile mezun edilecektir.
Kabul Koşulları
1.Lisans üstü giriş sınavından (ALES) en az 55 puan almış olma, 2.Lisans diploma notunun min 2.0 olması, 3.Programa başvuracak adayların, Orman Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Polimer Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Fizik ve Kimya bölümlerinin birinden lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Program başarıyla bitirildiğinde yeterli yabancı dil ve ALES puanıyla Bursa Teknik Üniversitesi veya diğer ulusal üniversitelerde doktora programına başlanabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için öğrenci zorunlu derslerle birlikte en az 90-120 AKTS'lik ders alıp başarıyla tamamlamalı ve ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere “Biyokompozit Mühendisliği” alanında yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programın yüksek lisans mezunları devlette ve özel sektör firmalarında birçok iş fırsatına sahip olabilmektedir. İşverenler çok küçük firmalardan büyük uluslararası firmalara kadar çeşitlilik göstermektedir ve işletmeler hem gelişmiş bölgelerde hem de kırsal bölgelerde bulunabilmektedir. Programın disiplinler arası yapısı mezunlara, üretim, ürün tasarımı, kalite kontrol, satış ve pazarlama gibi alanlarında mesleki kariyerlerini sürdürme olanağı vermektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, katkı oranı öğretim üyesi tarafından belirlenir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Aşağıdaki not sistemi uygulanır. Not Harf Notu Yorum 90-100 AA Başarılı 85-89 BA " 80-84 BB " 75-79 CB " 70-74 CC " 0-69 F Başarısız * Bir dersten başarılı olmak için yıl içi ve final notlarının ortalaması en az 70 olmalıdır. * Final notu 55'in altında ise başarısızdır. * Başarısız olan öğrenci bütünleme sınavına girer. Başarılı olmak için bütünleme sınavından en az 70 alınmalıdır.



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6238&lang=tr