Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (%30 İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili %30 İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 62
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Metalurji ve Malzeme Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Malzeme bilimi, tarihin başlangıcından günümüze insanlığın gelişimi, insan hayatının kolaylaştırılması, yaşam kalitesi ve güvenliğinin arttırılması üzerinde çok büyük bir rol oynamıştır. Öyle ki ilk çağlarda o dönem için öne çıkan malzemeler söz konusu çağlara isimlerini vermiştir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği inorganik ve organik kökenli doğal veya sentetik hammaddelerden başlayarak; metal, seramik, polimer ve kompozit esaslı mühendislik malzemelerinin tasarlanması, üretilmesi, karakterizasyonu ve bu malzemelerin özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki teknik ihtiyaçlara göre geliştirilmesi ile ilgilenmektedir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği günümüzde uzay-uçak, otomotiv, savunma, haberleşme, makine, kimya, inşaat, elektrik elektronik ve tıp gibi çeşitli alanlara yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişim göstermekte ve ilgili üretim süreçlerinin söz konusu sektörlere kazandırılmasında kilit bir rol oynamaktadır

Bölümümüzün amacı iyi bir mühendislik formasyonuyla donatılmış, eğitimi süresince aldığı teorik bilgileri endüstri ve bilim dünyasındaki sorunların çözümünde kullanabilecek kabiliyette, yenilikçi, sorgulayan, etik sahibi, çevreye karşı duyarlı, takım çalışmalarına yatkın ve iletişim becerileri yüksek Metalurji ve Malzeme Mühendisleri yetiştirmektir. Bu amaçlara ulaşmak üzere lisans programımızda temel mühendislik ve alan derslerinin yanı sıra çeşitli sosyal, teknik ve tasarıma dayalı seçmeli dersler yer almaktadır.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ebru Devrim ŞAM PARMAK
Tarihçe
Bursa Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 2012-2013 Akademik Yılı Güz Döneminde Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde ilk öğrencileri ile lisans öğrenimine başlamıştır. Bölümümüzde hazırlık sınıfı zorunlu olup, alan derslerinin en az %30’u İngilizce olarak verilmektedir. Alanlarında deneyimli öğretim üyeleri (mevcutta 4 Profesör, 6 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 7 Araştırma Görevlisi) ile hem Bursa Teknik Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olma vizyonuna büyük bir katkı sağlamaktadır hem de sanayinin ihtiyacı olan yenilikçi ve dinamik mühendisler yetiştirmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının (ÖSYM) yaptığı sınavı kazanmış olmak ve başka bir örgün yükseköğretim programına kayıtlı olmamak gerekir. Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler bölüme üniversitenin yaptığı sınavla kabul edilirler. Karşılıklı Öğrenci değişim kabulü, BTÜ ve anlaşmalı üniversite arasında karşılıklı imzalanan anlaşmalara göre yapılmaktadır (Erasmus ve Farabi).
Üst Kademeye Geçiş
Adaylar, başvurulacak Üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü kabul koşullarını sağlamak kaydıyla, ilgili alanlarda lisansüstü programlara müracaat edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (243 AKTS) 8 yarıyılda başarıyla tamamlayan; 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde eden
öğrencilere Metalurji ve Malzeme Mühendisliği lisans derecesi verilir.

Mezun İstihdam Olanakları
Metalurji ve Malzeme Mühendisleri; demir-çelik ve demir dışı endüstrilerde, otomotiv, elektronik, havacılık, savunma, kompozit, boya, plastik, polimer, cam, seramik ve refrakter sanayinde üretim, kalite kontrol ve Ar-Ge bölümlerinde çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri Bursa Teknik Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine tabidirler (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/62844).



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6143&lang=tr