Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 62
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Elektrik-Elektronik Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümümüzde 2 Profesör, 3 Doçent, 8 Dr. Öğr. Üyesi ve 8 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini 7 farklı ana bilim dalında yürütmektedir. Öğrencilerimizin Farabi ve Erasmus Programları kapsamında öğrenimlerinin bir bölümüne yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversitelerde devam etme imkânları bulunmaktadır. Eğitim-öğretim Türkçe dilinde yapılmaktadır. 

Bölümümüzde 7 adet lisans ve 4 adet lisansüstü laboratuvarımız bulunmaktadır. Toplam 8 adet fiziksel mekanda bu laboratuvarlar eş zamanlı olarak faaliyet göstermektedir.

Temel Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvarı I , Temel Elektrik-Elektronik Mühendisliği Laboratuvarı II, Mikrodalga ve Haberleşme Laboratuvarı, Mikroişlemciler Laboratuvarı, Elektrik Makineleri Laboratuvarı, Güç Elektroniği Laboratuvarı , Kontrol ve Otomasyon Laboratuvarı, Lisansüstü Araştırma Laboratuvarları (Ses ve Görüntü İşleme Laboratuvarı, Biyomedikal Sinyal İşleme Laboratuvarı, Akıllı Şebekeler ve Yenilenebilir Enerji Uygulamaları Laboratuvarı,  Yüksek Frekans Teknikleri ve Yüksek Başarımlı Hesaplama Araştırma Laboratuvarı)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümün Eğitim Amaçları:

1) Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında ulusal ve uluslararası kuruluşlarda mühendis olarak tasarım, üretim, Ar-Ge ve/veya yönetici kademelerinde mesleki kariyerlerini geliştirebilen;
2) Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında yüksek lisans ve/veya doktora seviyesinde akademik ve/veya mesleki kariyerlerini geliştirebilen;
3) Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında milli ve yenilikçi ürün ve uygulamalara yönelik olarak girişimci faaliyetlerde bulunabilen;
4) Mühendislik uygulamalarının sosyal, toplumsal ve çevresel boyutlarının farkında olan, etkin bir biçimde sözlü ve yazılı iletişim kurabilen, mesleki ve etik sorumluluklarının bilincinde olan;

Elektrik Elektronik mühendisleri yetiştirmektir.

Bölümümüzde yürütülen başlıca araştırma alanları arasında

Konuşma ve ses işleme, Konuşmacı tanıma, Ses işlemenin adli uygulamaları, Biyomedikal işaret işleme, Biyometrik tanıma, Makine öğrenmesi, Büyük veri, Biyoelektrik sinyallerin ölçüm sistemleri tasarımı ve analizi, Beyin-Makine arayüzü uygulamaları, Lineer/Lineer olmayan devreler ve sistemler, Medikal bilişim ve elektronik teknolojileri, Yapay zeka algoritma tasarımı ve uygulamaları, Endüstride süreç optimizasyonu ve yönetimi.

Elektromanyetik alanlar ve mikrodalga tekniği, Elektromanyetik dalga yayılımı, Kırınım teorisi, Yüksek frekans hesaplama teknikleri, Yüksek başarımlı hesaplama.

Elektrik tesisleri, Enerji (güç) üretim, iletim ve dağıtımı, Enerji iletimi ve dağıtımında modern kontrol teknikleri, Reaktif güç kompanzasyonu, Hidrojen yakıt pillerinin modellenmesi, şebeke bağlantısı ve güç sistemi konuları,  Akıllı  şebekeler, Fotovoltaik dağıtık güç sistemleri, Endüstriyel  otomasyon, Elektrikli araçlar, Elektrikli şarj istasyonları

sayılabilir.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Hakan GÜRKAN
Tarihçe
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, 16.06.2011 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunca 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümümüz ilk öğrencilerini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında alarak lisans ve yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Bölümümüz 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren doktora programına öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan ve Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerinin verildiği bölümümüz bünyesinde 2 profesör, 3 doçent, 8 doktor öğretim üyesi ve 8 araştırma görevlisi bulunmakta olup akademik kadrosunu nitelikli bilim insanları ile genişletme çalışmaları devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen merkezi sınav ile öğrenci kabul etmektedir. Programın 2022-2023 eğitim-öğretim yılındaki kontenjanı 85’tir. Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları ve lisansüstü sınavında başarılı olmak koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Günümüzde tıptan haberleşmeye, bilgisayar teknolojisinden uzay araştırmalarına, elektrik enerjisi üretimi iletimi ve dağıtımına kadar her konuda Elektrik Elektronik Mühendisliğinin önemi artmaktadır. Elektrik Elektronik Mühendisleri Kamu kuruluşlarında, Üniversite ve araştırma kurumlarında, Firmaların Ar-Ge bölümlerinde, Özel sektörde, danışmanlık ve müteahhitlik bürolarında çalışabilir
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerimiz Bursa Teknik Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesine tabidirler (http://www.btu.edu.tr/upload/dosyalar/1386072469-BTUOLCMEVEDEGERLENDIRMEESASLARIYONERGESI.pdf).



https://obs.btu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6127&lang=tr